Гост публикации (guest blogging) платени и безплатни

Имаме възможност да пускаме гост публикации (да осъществяваме guest blogging) на нашата група от сайтове, къде платено, къде безплатно.

Можете да станете автор на нашите сайтове със свой платен PR материал с цел линк билдинг или реклама. Естествено, за да публикувате на по-големите от медиите в нашата група, трябва да си платите. И това не е достатъчно условие, защото имаме изисквания към текстовете, както и към рекламодателите. По-подробно можете да се осведомите за тези изисквания, като ни пишете на мейла или оставите коментар под някоя публикация, например тази, която четете в момента. Ето какви са параметрите на сайт като Лекар.БГ към днешна дата например:

Сайтът Лекар.БГ има към себе си над 138 000 линка от 623 домейна и е подходящ за гост-блогинг.

Логично е за сайтове, които не са обновявани от доста време и нямат голям трафик, да не искаме никакви пари за гост публикация. Защото те така или иначе се нуждаят от свежо уникално съдържание или както е модерно да се казва – контент. Другите по-големи новинарски сайтове, които взети заедно правят над 200 хиляди уникални посещения на ден, са по-подходящи за платени гост публикации.

Вижте тук: Списък на сайтовете от нашата група.

Но най-добрият вариант е да се комбинират платените и безплатните опции, за да може и двете страни да се чувстват умерено доволни. Не едната страна да е прекалено щастлива, а другата да си скубе косата от яд и да вие като вълчица по посока на широката луна. Във всяко отношение се опитваме да гоним доза умереност.

В същото време е важна и нишата, в която ще работим. Няма как „мебели“ и „климатици“ да са на една цена с репутацията на чорбаджия-изедник, политик или току-що пуснат от затвора главорез (последният най-добре изобщо да не ни се обажда!)

Статиите, разбира се, предоставяте вие. Така ще ви излезе най-евтино, но ако държите да ги напишем ние, винаги можем да се споразумеем за цена. Фьодор Михайлович Достоевски едно време също пишеше за пари и издателите го издирваха да си предаде навреме ръкописа за Настася Филиповна.

Когато поръчката е за повече статии, цената пада. Но колкото и да пада, тя все пак трябва да оправдава времето, което ще се загуби по обработването на текстовете, илюстрациите и линковете, тяхното качване по сайтовете и подготвянето на отчета. Тоест тя пада осезателно и драматично, но пак в границите на здравия разум и доброто приличие.

6-7 от основните новинарски сайтове не само правят всеки ден трафик от над 200 000 души. Те са и доста авторитетни пред Гугъл, индексират се немедленно и се позиционират отлично. Така че линк от тях би ви дошъл много добре. Практиката ни е клиентът да си хареса сайтове от списъка и да му предложим пакетна цена, която, както казахме по-горе, умерено да удовлетворява и двете страни, без да ги прави прекалено щастливи. Така е, защото щастието е мимолетно, а класиците работят за пантеона на вечността.

Досега не сме върнали клиент, защото не сме се разбрали, по темерутски или някакви други причини. Така че вие се обадете, пък ще видим. От дума на дума се раждат големите идеи, а Великите географски открития искат повече обикаляне.

Guest-blogging-(1)

Георги Календеров

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Гост публикации (guest blogging) платени и безплатни

  1. Имам чувството, че познавам автора лично, защото изцяло се съгласявам
    с този пост.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.