The Boat (2018) или когато машините правят с нас каквото си пожелаят

Ето на какви размисли ме наведе гледането на филма The Boat (2018)

след като го гледах, прочетох десетина ревюта и оставих идеите му да „преспят“ една нощ.

Хубав ли е филмът?

Много хора не харесват филми с по един актьор, чието действие се провежда на платноходка (а голяма част от времето дори минава в тясната тоалетна на платноходката). Филми с малко екшън, а на моменти и без абсолютно никакъв екшън. Чийто диалог е сведен до няколко реда (което между друго е голям плюс, защото не ви трябват субтитри).

Но аз успях да изгледам The Boat (2018) от край до край. Все по-рядко ми се случва. То аслъ като не си давал пари за дърпането на филма, никой не те кара да го гледаш до финала, ако не ти харесва. Но пък догледаш ли го и не псуваш авторите до четвърто коляно, този филм става за теб с нещо специален. Различен от тоновете кинаджийски, хм, продукт, който си спрял точно на 15-ата минута. В средите на пиратите това се нарича „даване на шанс“ на филма. Най-често – неуспешно.

Гледали сме много филми за транспортни средства, обладани от духове, и едва ли нещо може да ни изненада. Също и темата за машините, които са започнали да правят каквото си искат с нас, не е нова, макар да става все по-актуална. Но в The Boat (2018), може би тъкмо заради изброените по-горе „недостатъци“, всичко изглежда съвсем различно.

За какво се разказва?

02 THE BOAT (2018)Рибар от Малта излиза за едно „кръгче“ в морето и попада на скъпа голяма лодка с платна и мотор, която май е изоставена. Тя носи името Еол, като героя на „Одисея“ Αΐολος – повелителя на ветровете. Компасът не работи, радиостанцията приема само тишина, а наоколо – гъста мъгла като в произведение на Омир. Това са началните кадри.

Ако въпреки всичко, което написах, решите да го гледате, може и да ви хареса. (В интерес на истината към средата превъртях двайсетина минути. Приятно е, че технологиите го позволяват. Иначе вероятно нямаше да ми допадне толкова, ако нямах такава възможност.)

Моето обяснение на филма (Внимание: СПОЙЛЕРИ!!)

Налага се изводът, че Еол не е искал да го убие, а един вид си е търсел приятели. Или пък е искал да покаже как бихме се чувствали, когато машините вече няма да ни се подчиняват.

Преспиването с размисли върху идеята на филма е много ефикасно, когато искаш да разбереш нещо. На сутринта разбрах, че героят беше попаднал на една сравнително „морална“ жива машина, на един добър бог, който управлява лодката. Но това, разбира се, е относително. Защото бог, който е повелител на ветровете, може да бъде „добър“ само в своя си смисъл. А на нас да ни изглежда като лош. Доброто съществува само ако има зло, с което да го съпоставяме.

Проблемът с добрите и злите машини

И ние, за да си нямаме проблеми, трябва да създаваме „морални машини“, които ще се управляват само от волята на хора, които доказано са добри. Ядрената енергия би била добро нещо, ако попадне в ръцете на мъдри и морални хора. АЕЦ Белене и АЕЦ Чернобил са зло, защото хората, които ги управляват, не са мъдри. Те са доказани крадци, страхливци и изроди.

Добри ли са компютрите?

03 THE BOAT (2018)Компютърът е също една такава машина, която може да бъде добра, само ако сме умни. Когато отиваш да потърсиш в Гугъл „recap“ на някой филм и неусетно загубиш 3-4 часа, трябва да ти дойде на акъла как Еол е откарал нашия герой в открито море, правил е с него каквото си иска, едва не го е удушил, удавил и прочие. И после го е върнал на изходната позиция, само защото така си е решил. Ние трябва да си дадем сметка, че управляваме машините в много малка част. Компютрите, автомобилите, телевизорите и т.н. отдавна са извън наш контрол и ни управляват те нас, а не ние тях. Лодката Еол е само художествен образ на това, което виждаме абсолютно всеки ден като безсъмнен факт със собствените си очи.

Това ми каза на мен филмът, след като идеята му прекара известно време в „нощното съзнание“.

Практична информация за филма

(актуална към 5 септември 2019 г.)

Откъде да го дръпна? torrentgalaxy
[точка] to/torrent/13793007/The-Boat-2018-1080p-WEB-DL-DD5-1-HEVC-X265-RMTeam
Има ли субтитри? Да, на английски в opensubtitles, но както стана ясно от ревюто ми, не ви трябват.
Трейлър:

ИМДБ (Оценка: 5,3/10 – ‎199 гласа): https://www.imdb.com/title/tt7468616/
Доматито (Оценка: 78% – ‎9 отзива): https://www.rottentomatoes.com/m/the_boat_2018

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “The Boat (2018) или когато машините правят с нас каквото си пожелаят

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.