Какво означава абзац? Какво е абзац в Word и в текстов редактор на WordPress

Абзац е част от текста, която е сравнително самостоятелна и представлява завършена мисъл.

Тя е единна по своя смисъл и се откроява вътре в самия текст като композиционна единица. Абзац е онзи текст от писмената реч, който се намира между две новоредия. Също на много места в печатния текст и в интернет се слага отстъп между всеки два абзаца.

Абзацът е част от нелирическият текст, тоест при поезията имаме друго значение на думата. Там говорим за стихове, строфи (куплети) и т.н. Тази единица от текста наричаме „архитектонична“, защото служи за изграждането на цялостната композиция. Още можем да я наречем и „микротекст“, като в отделни случаи това понятие се покрива с понятието за абзац. Но един микротекст понякога също може да бъде разделен на повече от един абзац.

Неспазването на разделението на текста на абзаци във връзка с новата мисъл се счита за грешка. Тоест ако сте на изпит и слагате новоредията произволно, без да се съобразявате кога има нова мисъл и кога не, ще ви намалят оценката по тази причина. Но дори и да не сте на изпит, по-будните и грамотни читатели биха се подразнили, ако новоредието се ползва произволно. В интернет има правило да слагате нов абзац през няколко реда. За да не изглежда безумно това разделение, ще трябва и да си служите с по-кратки мисли, които могат да се обяснят с най-много 2-3 изречения. Или да композирате добре мислите си, така че да могат да се разделят на сравнително кратки части, без да допуснете смислова грешка. Не е лесно, но се постига с опита.

При четенето разграничаваме абзац от абзаца, като правим по-осезаема пауза между тях. Думата „абзац“ е заемка от немския език, където се изписва като Absatz. На английски се казва paragraph и от там идва чуждицата „параграф“, която обаче освен „абзац“ означава и други неща, например част от закон.

Абзац в Word

Абзацът в Word, както и нормалният абзац, е текстът, който се намира от новоредие до новоредие. Нов абзац бележим, като натиснем клавиша ENTER. Цял абзац се маркира, като кликнем бързо три пъти някъде в текста на абзаца. Има функции в Word, които се прилагат върху целия абзац и без той да се маркира. Например центриране, подравняване в ляво, вдясно, двустранно подравняване (Justify), оформяне като цитат, отстъп и др.

Абзац в WordPress

Много хора обичат да си напишат текста в Word и после да го копират в WordPress заедно с форматирането, но това може да доведе до печални последствия.

Най-вече това може да навреди на прегледността на публикувания материал, но също така и често води до прекалено излишен и „нечист“ код, който „чупи“ реклами, вкарва в ужас търсачките и води до непредвидими истории.

Затова който обича, нека пак да си пише в Уърд, но да копира текста си без форматиранията, като го постави на сайта в режим на Текстов редактор и после ръчно да си добави колкото украшения иска.

wordpress визуален текстови редактор - 01 24Един от проблемите, които възникват, ако човек не прави разлика между Текстов и Визуален редактор, това е разделението на абзаци. По принцип в областта на компютърния набор под „абзац“ се разбира текстът от ентър до ентър или от нов ред до нов ред. Но в Уърдпрес нещата стоят по малко по-различен начин.

WYSIWYG и Текстов редактор

Първото е един вид кодов режим, в който форматирането, видеото, линковете и т.н. са под формата на кодове или на чист текст, какъвто е в Notepad, да речем. А Визуалният редактор представя нещата форматирани, както са в Уърд: What You See is What You Get (или WYSIWYG).

Но самото форматиране е да се прави в Уърдпрес, а не в Уърд, защото, както казахме, иначе материалът би се задръстил от излишни кодове. Затова много колеги пишат директно в Уърдпрес или пишат където и да било, но форматират в Уърдпрес, за да не се получава двойна работа.

Аз в последно време пиша в Гугъл Драйв, защото имам достъп до текстовете си от различни компютри и устройства и няма нужда да си ги препращам като прикачени файлове от компютър на компютър.

wordpress визуален текстови редактор - 01Но много автори не обичат Гугъл Драйв, защото това е свързано с придобиването на нови умения, което често пъти се счита за нещо отвратително.
Нов ред в Текстов редактор и нов ред във Визуален редактор са две различни неща. В първия случай нов ред не означава нов абзац.

  • Един нов ред във Визуален редактор се равнява на два нови реда в Текстов редактор.
  • Един нов ред във Визуален редактор разделя текста на два абзаца. Един нов ред в Текстов редактор не разделя текста на два абзаца.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.