Какво означава абзац? Какво е абзац в Word и в текстов редактор на WordPress

Абзац е част от текста, която е сравнително самостоятелна и представлява завършена мисъл.

Тя е единна по своя смисъл и се откроява вътре в самия текст като композиционна единица. Абзац е онзи текст от писмената реч, който се намира между две новоредия. Също на много места в печатния текст и в интернет се слага отстъп между всеки два абзаца.

Абзацът е част от нелирическият текст, тоест при поезията имаме друго значение на думата. Там говорим за стихове, строфи (куплети) и т.н. Тази единица от текста наричаме „архитектонична“, защото служи за изграждането на цялостната композиция. Още можем да я наречем и „микротекст“, като в отделни случаи това понятие се покрива с понятието за абзац. Но един микротекст понякога също може да бъде разделен на повече от един абзац.

Неспазването на разделението на текста на абзаци във връзка с новата мисъл се счита за грешка. Тоест ако сте на изпит и слагате новоредията произволно, без да се съобразявате кога има нова мисъл и кога не, ще ви намалят оценката по тази причина. Но дори и да не сте на изпит, по-будните и грамотни читатели биха се подразнили, ако новоредието се ползва произволно. В интернет има правило да слагате нов абзац през няколко реда. За да не изглежда безумно това разделение, ще трябва и да си служите с по-кратки мисли, които могат да се обяснят с най-много 2-3 изречения. Или да композирате добре мислите си, така че да могат да се разделят на сравнително кратки части, без да допуснете смислова грешка. Не е лесно, но се постига с опита.

При четенето разграничаваме абзац от абзаца, като правим по-осезаема пауза между тях. Думата „абзац“ е заемка от немския език, където се изписва като Absatz. На английски се казва paragraph и от там идва чуждицата „параграф“, която обаче освен „абзац“ означава и други неща, например част от закон.

Абзац в Word

Абзацът в Word, както и нормалният абзац, е текстът, който се намира от новоредие до новоредие. Нов абзац бележим, като натиснем клавиша ENTER. Цял абзац се маркира, като кликнем бързо три пъти някъде в текста на абзаца. Има функции в Word, които се прилагат върху целия абзац и без той да се маркира. Например центриране, подравняване в ляво, вдясно, двустранно подравняване (Justify), оформяне като цитат, отстъп и др.

Абзац в WordPress

Много хора обичат да си напишат текста в Word и после да го копират в WordPress заедно с форматирането, но това може да доведе до печални последствия.

Най-вече това може да навреди на прегледността на публикувания материал, но също така и често води до прекалено излишен и „нечист“ код, който „чупи“ реклами, вкарва в ужас търсачките и води до непредвидими истории.

Затова който обича, нека пак да си пише в Уърд, но да копира текста си без форматиранията, като го постави на сайта в режим на Текстов редактор и после ръчно да си добави колкото украшения иска.

wordpress визуален текстови редактор - 01 24Един от проблемите, които възникват, ако човек не прави разлика между Текстов и Визуален редактор, това е разделението на абзаци. По принцип в областта на компютърния набор под „абзац“ се разбира текстът от ентър до ентър или от нов ред до нов ред. Но в Уърдпрес нещата стоят по малко по-различен начин.

WYSIWYG и Текстов редактор

Първото е един вид кодов режим, в който форматирането, видеото, линковете и т.н. са под формата на кодове или на чист текст, какъвто е в Notepad, да речем. А Визуалният редактор представя нещата форматирани, както са в Уърд: What You See is What You Get (или WYSIWYG).

Но самото форматиране е да се прави в Уърдпрес, а не в Уърд, защото, както казахме, иначе материалът би се задръстил от излишни кодове. Затова много колеги пишат директно в Уърдпрес или пишат където и да било, но форматират в Уърдпрес, за да не се получава двойна работа.

Аз в последно време пиша в Гугъл Драйв, защото имам достъп до текстовете си от различни компютри и устройства и няма нужда да си ги препращам като прикачени файлове от компютър на компютър.

wordpress визуален текстови редактор - 01Но много автори не обичат Гугъл Драйв, защото това е свързано с придобиването на нови умения, което често пъти се счита за нещо отвратително.
Нов ред в Текстов редактор и нов ред във Визуален редактор са две различни неща. В първия случай нов ред не означава нов абзац.

  • Един нов ред във Визуален редактор се равнява на два нови реда в Текстов редактор.
  • Един нов ред във Визуален редактор разделя текста на два абзаца. Един нов ред в Текстов редактор не разделя текста на два абзаца.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.