„Борба“ на Христо Ботев и упрекът му към журналистите, църквата и олигарсите (анализ)

Стихотворението „Борба“ на Христо Ботев и днес е не по-малко актуално, отколкото във времето, в което е писано. (Мини анализ)

Нещата не са се променили особено (само се е добавило още едно робство към османското владичество). В гениалната творба ще открием едно към едно модерния българин, какъвто го знаем днес. В наше време даже е още по-зле в някои отношения, представляващи обект на творбата. И олигарсите са вътре, и поповете, и журналистите даже. И не са по-хубави от тогавашните.

Ето някои от съвременните явления, които можем да открием описани още преди повече от 100 години от Ботев в това негово супер популярно, но невинаги правилно разбирано стихотворение:

борба христо ботев анализ - 016– голяма част от българите не виждат някакво добро бъдеще, отношението им към него е мрачно. Основният ни национален спорт през последните години и десетилетия е емиграцията.

борба христо ботев анализ - 015– упрекваме така наречените „десни“ в „пещерен антикомунизъм“, но сами като нация не можем да преосмислим отношението си към последното – комунистическото, робство. Какви сме ние? Спомените са тежки и предпочитаме да не се връщаме към тях.

борба христо ботев анализ - 014– от векове насам се упрекваме, че сме заспал народ, че сме овце, страхуваме се да надигнем глава. Така е било и при Ботев, така е и днес.

борба христо ботев анализ - 013– луди, протестъри, соросоиди, грантаджии и прочие. Нещата са си същите и сега. Който не е заспал, е луд.

Можете да продължите прочита и сами. Има за почти всекиго и много може да се извади още и още. Но нека погледнем нещо друго любопитно.

Покрай всичко описано в стихотворението лирическият герой поставя под въпрос и Библейските изречения „Страх от Бога е начало на всяка мъдрост“ и „Отдавайте божието Богу, кесаревото – Кесарю“ („Бой се от бога, почитай царя„). Това дава основа на объркани атеисти да твърдят, че Ботев е безбожник и, разбира се, комуняга. Така са ни учили в училище, вероятно това правят и днес.

Но е факт, че един от тежките упреци към образа на богатия е:

борба христо ботев анализ - 02Това е проблем. Да лъжеш Бога не е добре, според Ботев. А още по-зле е, че на този заможен богохулник:

борба христо ботев анализ - 01

Значи в текста не се упреква вярата на хората в Бога, а по-скоро намираме сурови думи към църквата и нейните служители, които проповядват да се примиряваме със злото в страната си. Не са пожалени и другите служители – учители, вестникари и прочие, които вярно слугуват, но не на доброто, истината и красотата, а на споменатите „обществени мъчители“, които много „души са изгорили живи“.

Нормално е Ботев да е бил сломен и отслабен духом и да се е съмнявал в най-дълбоките фундаменти на своя живот. Ние обичаме да наричаме османското време робство, но робството е вътрешно състояние на повечето българи, което е способно да хвърли в отчаяние и герой като поета. А в такива моменти на осъзнаване хората могат да прокълнат и Бога, и деня, в който са се родили, и всичко. Но наистина ако се вгледаме в текста и особено от съвременната си позиция, ние ще видим, че основното му послание не е да бъдем атеисти. Ако някой твърди подобно нещо, лъже.

Всеки по-внимателен прочит на „Борба“ ще ни покаже, че не възхвала на атеизма е основната тема на стихотворението. А че повече то е насочено срещу някои качества на българите, които са така актуални и днес. Естествено много хора ще оспорят едно подобно твърдение, защото не е приятно да се чувстваш заспал, обезверен, без любов, който счита свестните за луди, почита богатите кръвопийци и така нататък.

Гениален е Христо Ботев и никой от поетите след него не е успял дори да го доближи по величие. Можем да сме безкрайно горди с това, че имаме такъв поет. Но можем ли да се гордеем чак толкова със себе си, след като прочетем отново това му стихотворение?

Написа: Георги Календеров

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.