Славчо Панов: За писането в интернет. Трикове и опасности

Със Славчо Панов разговаряме за писането в интернет, публикуването на копи-пейст съдържание, спаменето, линк-билдинга и популяризирането в Google, социални мрежи и директории.

Славчо Панов е един от най-известните специалисти по SEO и интернет маркетинг в България.

◉ Доколко уникалното съдържание е важно за доброто позициониране в Google?

Бърз отговор:
Не е много важно. (Не се чудете, а продължавайте да четете!)

Обяснение:
Държа да отбележа, че ще говоря само за България и за Google.bg. Уникалността може би никога не е била толкова важна за доброто позициониране, просто звучи добре, като някаква мантра. Преди години Гугъл не можеше много добре да борави със съдържанието, което значеше, че не можеше да дава категорични оценки за него или да го прави важен ранкинг фактор.

Сега съдържанието е силен фактор за позициониране, но то не е задължително да е уникално. Важното е как потребителите го приемат. Може да е копи пейстнато от друг сайт и да оказва силно влияние. Ето например сайта на агенция cross.bg е с 80% дублирано съдържание, но това повлияло ли е по някакъв негативен начин – не!

Разбира се, при нови сайтове не бих препоръчал да се стартира с копи-пейст. Погрижете се за сайта, осигурете му едно много добро съдържание (и неговото правилно дистрибутиране), благодарение на което сайтът ще стане силен, пък тогава вече бихте могли да си позволите една малко по-широка трактовка на уникалността 🙂

Изводи:
Като че ли най-важният ранкинг фактор е потребителското поведение. Ако потребителите харесват сайта и неговото съдържание, то Google ще си затвори очите за другите му несъвършенства. Разбира се, ако се състезават два почти еднакви сайта, с еднакво потребителско одобрение и трафик, то този, дето е изпипал и останалите неща, ще има предимство.

И друг извод, който можем да си извадим от тук, е че не е толкова важно да е уникално съдържанието, колкото е важно да е полезно и да дава отговор на някакво питане (търсене) на потребителите.

◉ Може ли да правим копи-пейст и до каква степен това е ненаказуемо от Гугъл?

Славчо Панов, писане за интернет

Сателитките намаляват силата си, даже вече има и наказания за тях.

Бърз отговор:
Можем.

Обяснение:
Новите сайтове, също като новородените, са силно податливи на всякакви инфекции и болести. Докато са малки, трябва зорко да бъдат предпазвани от всякакви негативни влияния. Като пораснат, станат силни и калени, тогава вече някои правила спират да важат за тях.

Аз лично не препоръчвам, ако ще се борите за благораположението на Гугъл, да започнете още от самото начало с копи-пейст. Възможно е така сайт да бъде наказан. Отделете малко (много) време, знания и ресурс, за да развиете младия сайт и да му придадете сила, пък тогава вече може да копи-пействате, разбира се като посочвате източника.

Я се опитайте да наспамите, например сайта https://www.avtora.com и да чакате да му повлияе лошо. Няма шанс, защото това е голям медиен сайт, на много години, който освен че има много силен линк профил, е и част от Google News. Така да се каже, това е много силен сайт, издръжлив на всякакви нападения, но за да стигне уеб сайт до тук, трябва голяма грижа, знания, умения, труд, добро и полезно съдържание за хората.

Ако ще копирате текстове от други сайтове, то погрижете се най-долу да бъде посочен източника. Това е правилния и ненаказуем начин, освен това, така почитате труда на своите колеги.

Изводи:
Копи-пействането е като нож с две остриета – ако му намерите цаката, може да заработи добре във ваша полза. Но, това обикновено е свързано с много знания и усилена работа. Ако обаче се отнесете пренебрежително, може да има силен негативен ефект.

◉ Имат ли предимство новите материали пред старите и до кога го имат?

Славчо Панов, писане за интернет

За да имаш лукса да правиш копи-пейст, първо трябва да подложиш с добро уникално съдържание.

Бърз отговор:
Имат при определени случаи.

Обяснение:
Нови материали са такива, които са скорошно публикувани или ъпдейтнати стари – съвсем просто е. Установяването обаче, на това как точно компания като Google определя дали дадена страница е достатъчно нова (fresh content), е съвсем друга история.

Търсачките обичат новите материали. И тук може би разковничето не е да се сравняват нови със стари страници, ами това, каква стойност дават на потребителите новите писания.

Ако имате сайт за събития или новини, то за вас е критично важно да имате така наречения fresh content. Тези нови материали имат временно предимство пред старите, защото те осигуряват изключително важна „time sensitive“ информация. „Google разбира“ това и им дава преимущество. В момента, в който „времето им отмине“, те стават стари.

За блогове например, тип epis.bg, не е чак толкова важно това предимство на новите материали. Не ме разбирайте погрешно. Важно е, но не чак толкова. Няма кой знае какво значение дали даден материал ще бъде публикуван днес или след седмица и в него да става дума примерно, за величието на Египетските пирамиди.

Поради съвсем очевидни причини, ние (потребителите) имаме нужда от нови статии, новини, нови материали за четене. Един сайт може да отговаря на тези изисквания и без да публикува всеки ден, зависи от това, с какво се занимава и какви са му целите. При някои ситуации публикуването два пъти в месеца е достатъчно, за да държи потребителите ви ангажирани и запознати, например в блога на фирмен сайт, обслужващ ниша, в която промените не са толкова динамични.

Относно въпроса, дали сайтове, които предлагат ново съдържание, имат SEO бенефит от това – абсолютно! Както споменах по-горе, търсачките обичат новото съдържание и сайтове, които го осигуряват, винаги ще са по-ценни, пред статични такива.

Изводи:
И тук изводът е свързан с потребителското поведение – всичко се свежда до това, каква е ползата за потребителите от даден сайт.

◉ Работи ли още така нареченият събмит по директории и откъде трябва да събираме линкове най-напред? А по-късно?

Славчо Панов, писане за интернет

Събмитът по директории още работи, но само в специални случаи и при определени условия.

Бърз отговор:
Сложно е 😉

Обяснение:
Въпреки че и аз самият много пъти съм казвал, че вече не работят такива стари методи, то това не е точно така. Според мен всичко зависи от нишата, конкуренцията и мярката.

Успеха на линк и анкър профила зависят от силата (на връзките), разнообразието и релевантността. От тук следва, че не е добре да пренебрегваме напълно директориите, нито който и да било друг канал, можещ да доведе до разнообразие. Въпросът е в мярката и в това, как професионално ще се прецени ситуацията.

Аз лично ползвам само най-силните и утвърдени директории и то не при всеки проект.

А, относно това от къде е най-добре да се стартира, имам си нещо като изградена добре работеща схема. Сигурен съм, че първия линк в нов сайт е най-добре да бъде от същевременно най-силния, и най-релевантно подходящ ресурс. Много помага. След това просто развийте своята линк билдинг, брандинг, PR и дигитален маркетинг стратегия.

Изводи:
Събмитът по директории е стара линк билдинг техника, на която Гугъл не гледа с добро око, но е добра за разнообразие на линк и анкър профила, под надзора на опитен специалист. За България тази техника все още има някаква стойност, макар и минимална.

◉ След като публикувате един материал, кои са следващите ви стъпки?

Славчо Панов 01, писане за интернет

Малко хора знаят каква е разликата между маркетинг и реклама.

Бърз отговор:
Правя всичко възможно, за да достигне до своите потребители.

Обяснение:
Както вече знаем, всеки нов материал, би трябвало да има за цел, да носи някаква важна, интересна, полезна информация за своите читатели. Ако е така, то би трябвало да направите всичко възможно, за да може тази публикация да достигне до колкото се може повече потребители, които биха се заинтересовали от нея.

Тук вече говорим по-общо за маркетингов микс. Ще дам и едно съвсем елементарно определение на термина маркетинг, защото почти всички, които съм питал какво е това, не са могли да ми дадат удовлетворителен отговор, или най-честия отговор е Маркетингът е Реклама. Може и така да е, но това е много конкретно насочена реклама.

Маркетингът е набор от действия и инструменти, които имат за цел да направят така, че даден продукт, услуга или съдържание да достигнат до своите точни потребители.“

Би било грешка обаче, ако дистрибутирате навсякъде, където можете, без оглед на релевантност и сегментиране. Ако вашето съдържание го видят много хора, които не се интересуват от това, което то предлага, те бързо ще напуснат сайта ви и ще знаят, че той не е за тях. Тези действия ще окажат негативно влияние при анализите на Гугъл и той ще реши, че този сайт не е много подходящ за неговото благоразположение.

Чисто от сео гледна точка, много собственици на сайтове обичат да

  1. ползват инструменти за автоматизация, които дават възможност на вашето ново съдържание веднага да се окаже и в по-важните ви социални канали.
  2. Употребяват се и сайтове, които предлагат например да ви препубликуват материалите посредством RSS хранилки, като разбира се там се предоставя и линк към източника (RSS агрегати).
  3. Ползват се и разни блогчета, както и така наречените микро сайтове (сателитки), чиято цел е да подкрепят и да вливат сила на основния (главния) уеб сайт.
  4. Още една техника, която се използва е добавянето на новите публикации в така наречените соушъл букмарк сайтове, тип Pipe.bg. Тя има за цел хем да я видят някакви хора, хем самата страница да придобие сила, получавайки линкове към себе си.

Изводи:
Всяко едно съдържание, продукт или услуга, трябва да показват най-доброто от вас и трябва да съдържат някаква истинска и добра стойност за своите потребители. Когато сте сигурни в това, просто намерете начини, така че да достигнете до повечето от тях.

◉ Какви са вашите изисквания за един добре оптимизиран on-page текст?

Славчо Панов, писане за интернет

Онпейдж оптимизацията е важна, но още по-важна е ползата за читателите.

Бърз отговор:
Силна полза и удобство за потребителите.

Обяснение:
Преди години беше много важно текстът да е написан по всички SEO правила, тоест да се повтаря прекалено много пъти важната ключова дума (думи, фрази). Тя се повтаряше освен в текста и в заглавието (тайтъл тага), описанието и въобще навсякъде, където можеше.

Това съвсем логично водеше до проблеми и Гугъл се заеха да го коригират, пускайки популярните си алгоритми Панда и Колибри.

Сега, с риск да се повторя много пъти, няма такова нещо като текст, отговарящ на SEO правилата. Ако материалът е полезен и интересен за потребителите, то и Гугъл ще го хареса – няма съмнение.

Но, разбира се, че има и някои точки, които е добре да се спазват. Става дума за:
  • майсторски поднесен, приканващ към действия текст;
  • спазване на структурата, въз основа на тематиката, бранша и изискванията;
  • добре форматиран текст, с малки абзаци, заглавия, подзаглавия, използване на всички възможни начини за разнообразяване – болд, курсив, различен цвят, друг шрифт и т.н…;
  • красиви и въздействащи изображения, видеа, интерактивни елементи;
  • придържане към темата. Някои хора обичат да пишат много абстрактно и е възможно търсачката да се обърка, ако няма правилна гъстота на ключовите думи, или поне съвсем ясно описан текст, с много синоними, за да може да влезе в действие така нареченото семантично търсене, което може да разпознае за какво става дума по самия контекст (даже би трябвало да се справи и без да фигурират ключовите думи в текста, ако е добре обяснено).
  • правилно използване на H хединги, алт тагове за изображенията и смислово вътрешно налинкване.

Със сигурност съм пропуснал нещо, ще се радвам да ме допълните отдолу в коментарите.

Изводи:
Струва ми се, че изводите почти на всички въпроси са едни и същи – всичко, което е в полза на потребителя, е добре и за търсачките! Все пак има някои правила и насоки, които е добре да се спазват, ако искате да постигнете високи резултати.

Славчо ПАНОВ
SEO експерт в WebsiteDesign.
Въпросите зададе:
Георги КАЛЕНДЕРОВ

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Славчо Панов: За писането в интернет. Трикове и опасности

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.