Rent-A-Pal (2020) рядко гнусен хорър, ама качествен!

Rent-A-Pal (2020), „Приятел под наем“ е рядко гаден и гнусен хорър, който е имал премиера на 11 септември 2020 в Щатите.

Ок, нека го кажем по-балансирано: Не очаквайте да си изкарате приятно времето, гледайки този филм. Приятелят под наем е може би най-отвратителният образ на киното през тази година (то не че е имало кой знае колко филми заради пандемията).

Действието се развива през 1990 г., но бързо ще разпознаете някои ключови симптоми на днешния ден. Става въпрос за запознанства чрез видеокасети VHS. Феновете на Tinder могат много поуки да извлекат. 40-годишен живее с майка си, болна от деменция, и си търси приятелка, която да го приеме такъв, какъвто е. Но вместо това попада на касета с виртуален „приятел под наем“, готов да го изслуша, да играе карти с него и да пие с него до безсъзнание.

Филмът е дебютен за режисьора Jon Stevenson. Вече ще го следя. Роден гений! За съжаление няма да получи Оскар, защото не удовлетворява минималните изисквания за художественост и няма представители на различни раси. Но според мен е много добър. Първото 10 от 10, което давам през последните месеци на американски филм. Голяма суша напоследък. Но като попаднеш на нещо стойностно, забравяш за целия булшит.

  • Откъде да го дръпна? От тук: zooqle[точка]com/rent-a-pal-2020-webrip-720p-yts-mx-xs0cn.html
  • Има ли субтитри? Да, на английски, тук: opensubtitles[точка]org/en/search/imdbid-12274228/sublanguageid-all/moviename-rent-a-pal
  • ИМДБ (Оценка: 6.1/10 – 97 гласа): https://www.imdb.com/title/tt12274228/
  • Доматите: https://www.rottentomatoes.com/m/rent_a_pal_2020
  • Хаштагове: #Horror, #Thriller, #Ужаси, #Хорър
  • Трейлър:

Въпрос на Симеон В. от коментарите във Фейсбук: Имам такъв въпрос не само към теб, а и към всички, но към теб го адресирам, защото знам, че си интелигентен и умен човек. Та, въпросът ми е – какво ви кара всички да летите на супер-по-най-предпремиерните /кино/г§вна от щатите, след като има толкова огромно количество качествени филми и режисьори, които съм сигурен, че след едно търсене от 10 минути ще намерите. И филмите им не са трудни за достъп, че доста от тях са и преведени на български. Е, не е филм от септември 2020-а, понякога дори е от миналия век, но качеството е в пъти по-добро, и не говоря за качеството на видеото.

Отговор: Подбудите ми са чисто езотерични. Искам да участвам импулсивно в съвремието си и да възприемам духа на това съвремие. Затова съм се родил в тази епоха, а не по времето на братя Люмиер.
Стремежът ми е да си създам мнение, преди мнозинството вече да има такова мнение. Възприемането на изкуството е също така творчески процес, който обогатява творбата. Това е принос, който се разпространява мигновено навсякъде, където има възприематели на това изкуство. То е част от художествения процес. Няма филм, ако няма зрители, които да го оценят (нищо, че съществува някакъв материален носител, който се води филм). Истинското съществуване на филма е в душите на неговите зрители. А да бъдеш един от първите зрители, донякъде ти дава привилегията да бъдеш негов съ-творец.
Стари филми (отпреди 2019 г.) гледам, когато не мога да открия нещо ново. Миналата седмица гледах Logan (2017) и много ми хареса. Но това е изключение, което потвърждава правилото.

Симеон В.: Разбирам тези подбуди наистина и поздравления. Но често гледането на такива филми в буквалния смисъл е като руска рулетка. Може да не си пръснеш главата след гледането му, а може и да си.

Отговор: Затова повече от 10 минути „първи шанс“ на филм не давам. Понякога този принцип води до пропускане на качествени неща. Но е по-добре да пропусна нещо и после да му дам втори шанс, отколкото да си пръсна черепа. Така де!

Вижте и ТОВА:

Saint Maud (2020). Защо да очакваш отговори, ако не задаваш въпроси?

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.