Борса за криптовалути и биткойни. Коя е най-добрата? (личен опит)

Тук ще се опитам да събера най-добрите отговори на питането „Коя е най-хубавата българска или световна борса за криптовалути и в частност за биткойни?“.

Аз лично работя с Койнбейс, влиза се за регистрация от ТУК! На нея хубавото е, че можете директно да си купите от там биткойни използвайки българска карта на ЦКБ, LeuPay или Revolut. Сигурно има и други начини от нашенска сметка да се захрани акаунт в биткойни, но аз не ги знам и ще ви бъда признателен, ако ги споделите с всички нас по-долу в коментарите.

Койнбейс (Coinbase)

От Койнбейс можем да си купим не само биткойн, но също така и етер (наричан от повечето българи „етериум“, така че ще се придържаме към това название), а също и лайткойн. Имате и портфейл в евро, който можете да заредите, като си продадете наличните криптовалути, ако видите знаци, че са тръгнали да падат. От този евро-портфейл става и тегленето на парите (withdrawal) към картата или сметката, които сте вързали към акаунта си.

Другото положително качество на Койнбейс е, че дава сравнително добри цени за прехвърляне на биткойн към банкова сметка или към друга борса, която търгува с повече криптовалути. Това е нужно за по-напредналите крипто-трейдъри, които биха искали да имат достъп не само до лайткойн, биткойн и етериум, но и до примерно рипъл, голем, трон или IOTA. Такава по-сериозна борса е Байнанс. Тоест за да получите право да търгувате с по-екзотичните криптовалути, трябва да си направите акаунт в Байнанс ТУК и да си прехвърлите на него сумата, с която искате да трейдвате.

Също можете да търгувате и на борсата GDAX, която е свързана с койнбейс и там трансферите между двете платформи би трябвало да са безплатни. За нея обаче ви е нужна допълнителна верификация с още един личен документ. Например ако в Койнбейс сте се регистрирали със задграничния си паспорт, сега можете да опитате да направите втората верификация с личната си карта.

Важно уточнение: Не бива да държите койните си дълго време на борса, защото борсите за криптовалути не са банки и не ви дават особена гаранция, че утре рязко няма да затворят и да изгорите с парите си. Затова когато се натрупа критична маса, която не бихте могли да прежалите, ако борсата внезапно изчезне, побързайте да я прехвърлите за по-сигурно в някой портфейл за крипто.

Български борси за криптовалути

Допреди нова година най-лесният начин да се купят криптовалути беше чрез българска борса. Но точно когато биткойнът наближи психологическата граница от 20 000 долара, БГ-банките рязко отрязаха повечето борси и забраниха всякакви преводи към тях. И БГ-борсите издъхнаха, или поне тези, с които работех. Но ако вие имате информация за някоя нашенска борса, от която все още може да се купят криптовалути, моля ви, пишете ми в коментарите, за да я добавим и да се знае от хората.

Още борси за криптовалути, накратко.

Кракен (Kraken)

Кракен също е сред най-популярните борси, но през последния месец започна да прави големи мизерии. Хората много се оплакват, че им се бавят преводите. Или пък трябва да пуснеш няколко пъти един ордер, преди да го приеме. На нея също е евтино да се вкара евро, но през последните седмици нещо бави транзакциите и хората се чудят къде да мигрират. Беше доста бъглива, когато я гледах последния път, дано да са я оправили при новия й ъпдейт.

Bitfinex (Битфайнекс)

Доста хора се насочиха към нея от тези, които не търгуват чрез Койнбейс и по някаква причина са се отказали от Кракен (не че няма защо).

Други
Другите само ще ги изброя, като допълнително ще добавям информация за тях:
  • Poloniex.com
  • Bittrex.com – малко е ограничена откъм видове койнс.
  • Bitfinex.com – също предлага депозит в евро и долари, но само за стабилно регистрирани и верифицирани потребители
  • Yobit.net
  • Cryptopia.co.nz

Ще продължа да добавям тук борси, особено ако ми препоръчате някоя в коментарите. Но като за начало мисля, че и тези не са малко. По-подробно съм описал как става купуването на биткойн в ТАЗИ статия.

Съветите, които давам по-горе и в статията, на са финансова препоръка да се занимавате с криптовалути. В случай че все пак се престрашите, гледайте да сте се изучили достатъчно, защото поемате опасен риск. Не влагайте в това повече пари, отколкото можете да прежалите.

Периодично обръщайте вложеното отново в долари, евро и лева и си го харчете. Оперирайте само с печалбата. Защото ако нещо се случи с криптовалутите, примерно да бъдат забранени или да се „спукат“, както 99 процента от хората се надяват, това не бива да ви хване неподготвени. В крайна сметка може да се окаже, че само похарченото е реално спечелено, а „спестеното“ в койни да замине за една нощ.

Георги Календеров

Вижте и това:

Как да купя биткойн? Ето как успях току-що! Купуване с българска карта, откъде?

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.