Как да сменим бекграунда (фона) на текстова картинка във Photoshop

За да се разбере сменянето на цвета на бекграунда, трябва да се знае, че Фотошоп работи със слоеве (лейъри), вижте видеото по-долу.

Това е една от основните му функции, които се ползват абсолютно всекидневно, защото са изключително полезни.

Бекграундът е един такъв слой, който е разположен най-отдолу и обикновено е заключен. За да се отключи, трябва да се кликне два пъти върху него и да се натисне ентър или ОК. Ако искаме да запълним слоя с цвят, това може да стане по много начини. Един от тях е да се избере цветът от лявото горно квадратче от инструмента Color Picker долу вляво. Това е така нареченият Foregruond Color. За да приложим този цвят върху бекграунда, правим следното:

  1. Отключваме слоя, ако е заключен (това се разбира по катинарчето вдясно на самия слой);
  2. Натискаме клавишната комбинация ALT+BACKSPACE.

Освен с цвят, бекграундът може да се запълни и с други интересни неща посредством бутончето Fx, известно още под името Layer Style. Повече възможности може да се намерят в падащото меню Layer –> Layer Style.

Например от там може да се избере поставянето на контур (Stroke), на градиент, на pattern (модел, мотив, шарка), вътрешна и външна сянка, подсветка и много други, които принципно могат да се слагат върху всякакви слоеве, включително и текстови.

На това място се намира и функцията Color Overlay. Тя е аналогична на това, което направихме досега, но дава повече възможности за избор от едно-единствено място за управление. От нея си избираме цвят и прозрачност на слоя.

photoshop-background-layer-blend-options-01

Някои от блендинг опциите

Например от там може да се избере така нареченият Blending Mode, също една от прекрасните функции на Фотошоп, с която той заслужено се гордее и която се ползва по 1000 пъти всеки ден, ако човек се научи да я използва. Тя се прилага върху даден слой, за да определи отношението му със слоя под него. Тоест в случая блендинг модовете са по-подходящи за нашия текст, за да си го направим по хубав по отношение на фона, който сме избрали.

Когато веднъж изберем блендинг мод, можем да преглеждаме останалите със стрелките надолу и нагоре.

Когато изберем една от опциите на Layer Style, отляво в диалоговия прозорец ни се отварят всички останали Blending Options. Всички те са много полезни и се научават от практиката, с ръчкане.

Още за лейърите ТУК (на руски): https://youtu.be/l-loDw2ev-M

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.