Как да купя биткойн? Ето как успях току-що! Купуване с българска карта, откъде?

Как да купя биткойн е въпрос, който интересува много хора заради наближаващата финансова криза. Банките не работят с всички търговци на bitcoin и криптовалута, затова ще видим начините да си го купим директно.

Тук ще споделям актуалните отговори на въпроса „Как да си купя биткойн“, тъй като ситуацията е доста променлива и има малко действащи сведения по въпроса.

Успях да си купя биткойн от борсата Койнбейс. Не ми беше лесно да открия, защото много от българските борси бяха затворили тази функционалност покрай Коледа, а доста хора искаха да си купят, защото биткойнът беше в корекция (идеално време за купуване).

Ето как се прави. Влизате от ТУК, после се регистрирате с имейла си като задавате парола. Верифицирате го, след като те ви изпратят мейл на вашия електронен адрес.

Кои български банки работят с криптовалути?

Нужно е да имате под ръка лична карта, международен паспорт или шофьорска книжка. Ще ви трябва и банкова карта на ЦКБ, която е активирана за плащания през интернет. Ако не искате да работите с нашенски банки, има вариант да получите международен номер IBAN лесно и да избегнете капризите на тукашните борци с крипто търговията. За това ще дам два добри варианта по-долу.

Твърде вероятно е това да може да се направи и с карти от други банки, но лично аз нямам опит с другите, а прочетох страшни неща – как са обявили война на биткойна, как забраняват преводите към всякакви борси за криптовалути и така нататък. Тъй че моля който знае други банки, работещи с криптовалутите, да ги сподели в коментарите по-долу.

Но от проба глава не боли, особено ако пробвате с малка сума. Това е универсален съвет. Първо винаги пробвайте с малка сума, за да не съжалявате после.

За да купите, изберете бутона Buy/Sell горе вляво:

как да си купя биткойн от coinbase

После следвайте инструкциите. Ще трябва да изберете каква криптовалута искате да купите. Изберете биткойн. Имате лимит от 1000 долара на седмица, така може да се възползвате всеки път когато биткойнът е в корекция.

откъде да купим биткойн от Койнбейс

Борсата удържа някакви такси. Примерно ако искате да купите 56 евро, таксата за превода ви ще бъде около 3 евро. Така че е добре да предвидите това, когато купувате:

как да си купя биткойни такса

Таксата на Койнбейс е вдясно на тази публикация.

Бързах да споделя това, защото страшно много хора се интересуват. Ето още веднъж линка за Койнбейс! Приятното е, че ако се регистрирате успешно през този линк, ще ви дадат 10 долара (или тяхната равностойност в евро или лева) като бонус. Не са много, но жестът е хубав.

Как да си взема IBAN без проблеми и да купя биткойн

Ъпдейт от 21 ян. 2018 г.: Наскоро открих LeuPay.eu и revolut.com. Те дават лесно IBAN, но също се иска да направите подробна верификация (и пак е по-лесно, отколкото да ходите до банката и да подписвате хиляди и милиони хартийки). ЛеуПей правят петминутна видео сесия с оператор-българин. Снимат ви личната карта и вас самите, задават лесни за вас въпроси. После обаче нямате такси за междубанкови преводи в България, а таксата за превод SEPA е най-ниската възможна – 6 лева. Можете да си откриете една сметка в лева и една в евро и да обменяте пари безплатно по техния нелош обменен курс. Примерно ако си поръчате карта към сметката в лева, можете да си я зареждате от сметката в евро и така с тази карта да пазарувате в магазина или в интернет. Можете и да теглите от тази карта от банкомат, като лимитът на ден е 2000 лева, а таксата за теглене е левче.

Revolut също са много хубави, но те към момента (21 януари) нямаха левови сметки и карти, освен това не успях да направя достъп от десктоп компютър, а само от мобилното устройство (от тяхното приложение). По-важното обаче е, че българските банки не правят проблем, когато искате да си заредите сметките в Револут* или в ЛеуПей. От там можете вече спокойно да си купите биткойн и да го прехвърлите в някоя борса, като тази, за която ще разкажа по-долу.
–––––––
* Специално за Revolut.com ситуацията, както казват по-долу в коментарите, се е променила. Там има и идея за българска криптоборса, която можете да пробвате. Също и вие коментирайте, ако можете да добавите нещо или да ни коригирате! Мерси предварително!

Ако имате въпроси, питайте в коментарите! Публикацията ще се дописва в зависимост от темите, които задавате.

Аз, разбира се, не мога да ви препоръчам да купувате биткойн, нито да не купувате, защото не съм прогностик, нито врачка и нямам идея как ще тръгне курсът по-късно. Само споделям как успях реално да си купя койни, защото тази работа се оказа, че не е толкова лесна, колкото много хора си въобразяват. Така че имате едно дефицитно знание в ръцете си. А дали то е ценно или пък води към набутване, това ще научим скоро. Малко на хазарт прилича работата напоследък!

Къде да търгуваме с биткойн?

При мен търгуването се получава най-добре ТУК: в Бинанс.Ком. Работата тук е, че от борсата вие не можете директно да си купите биткойн, а трябва да го купите примерно от Койнбейс и после да го прехвърлите в Бинанс, където имате вече достъп до различни криптовалути.

Отново искат автентикация на профила, като трябва да си приготвите снимки на личната карта, паспорта или шофьорската книжка и още една – как държите съответния документ, заедно с една бележка, на която пише примерно „BINANCE COM 23. 12. 2017“. Нужно е да си активирате и двойна автентикация през Гугъл.

И там вече получавате достъп до голям брой криптовалути, с които можете да трейдвате. Когато са евтини, купувате, а когато са скъпи, продавате. Общо взето това е философията.

как да търгувам с биткойн, стратегии

Стратегии за търгуване с биткойн.

Тук по-горе споделям с вас и едно указание за успешно трейдване, на което попаднах преди време и към което се придържам и до ден-днешен. За да можете да работите с него, трябва първо да проучите понятия като HODL, DYOR, Strong Buy, Stop Loss, Trade Short Term. За част от тях можете да се информирате от книгата на Светлин Минев „Как да търгуваме на финансовите пазари“.

Във видеото по-долу е показано как да купите биткойн от Койнбейс. Има и английски субтитри за по-лесно възприемане, които се включват от копчето долу вдясно:

Enjoyed this post? Share it!

 

11 коментара по “Как да купя биткойн? Ето как успях току-що! Купуване с българска карта, откъде?

 1. Здравейте,
  благодаря за полезната статия!
  Бърз въпрос… само с карта от ЦКБ ли става? 🙂

  • Възможно е да става с други, не съм пробвал. Но напоследък, през последните 1-2 седмици, много български банки ограничиха възможността да се купуват криптовалути през техни сметки. С ЦКБ ми се получи и затова споделям, от първо лице. Ще бъде страхотно, ако читателите кажат и други български банки, през които може да се вземе биткойн. Аз подозирам няколко, но нямам личен опит с тях и не мога нищо да кажа, за да не подведа някого.

 2. Работата е там,че няма как да се сертифицира картата в коинбеис,може да се депозира,но след това не може да се тегли КЪМ нея.Цкб не осъществяват сега трансфер КЪМ коинбеис

  • Възможно е вече информацията за ЦКБ да е остаряла, минали са 2-3 седмици от тогава. Споделете вие с коя банка сте успели, за да я включим в текста по-горе.

  • Днес купих биткойн за неголяма сума с пари от ЦКБ, така че банката все още работи с койнбейс и към днешна дата. Възможно е нещо с вашата карта да не е било наред, да сте наредили по-голяма сума и да не сте си вдигнали телефона, ако са ви потърсили от банката. Нямам идея. При мен преводът се осъществи за секунди с карта с активирана 3D-защита.

 3. Може ли да се оперира с карта която е левова или трябва да е в евро?

  • Не знам дали така е най-изгодно, но моят превод беше с левова карта и нямаше никакъв проблем.

   • Добавих в текста два варианта за избягване на българските банки. Лично аз предпочитам LeuPay, но много хора работят и с Revolut, като може, разбира се, да се съчетават и двете с голям успех!

 4. Револют вече не правят преводи към криптоборси. Според мен най-лесно в БГ е да си купиш от някой от българските сайтове. xchange.bg продължават да си работят и по банков път, независимо преводът от коя банка се прави, така че е много удобен вариант за покупка на Биткойн. Там няма такси от по 3% за плащане по Изипей. Иначе благодаря за синтезираната информация, много добър блог!

  • Мерси много, Милене, ще пробваме непременно и тази българска криптоборса, за която говорите. Надявам се скоро и да можем наистина да продадем малко биткойн на добра цена, защото напоследък от купуване направо се задръстихме 🙂 Дано по-скоро да започне отново сериозно да катери, че ситуацията през последните месеци не е изобщо обнадеждаваща!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.