Преоразмеряване на снимка и намаляване на размера във Photoshop за web

За преоразмеряването на снимка и намаляване на размера на снимка с фотошоп (Photoshop) е много полезна командата Image Size.

Тя най-бързо се започва с клавишната комбинация CTRL+ALT+I за персонални компютри (или COMMAND+ALT+I за MAC).

photoshop-resize-image-ctrl-alt-i-01

Image Size – команда за оразмеряване на снимка във Photoshop.

Ако ви е по-лесно да ровите из падащите менюта, ползвайте менюто Image, после от него изберете Image Size… (В края на материала има и видео на английски за преоразмеряване на снимки с photoshop, доста нагледно са показани нещата, препоръчвам!).

В отворилия се диалогов прозорец можете да изберете размерите на снимката, а също и нейната резолюция, която при интернет изображенията е добре да се движи около 72 пиксела на инч. Така когато имате прекалено голяма снимка, можете да й дадете приемливи размери, примерно между 300 и 1200 пиксела на широчина.

Другият тънък момент е свързан с големината на самия файл,

с количеството на информацията, която той съдържа. В идеалния вариант тя е добре да бъде около 40 килобайта.

photoshop resize оразмеряване обем на файл 02

Save for Web… – за допълнителна корекция на обема на файла.

Тоест може да бъде и по-голяма, но не много по-голяма, защото иначе ще се чудите защо страниците ви се зареждат бавно в интернет и защо не се показват добре в резултатите на Гугъл.

Това може да стане с командата Save for Web… от падащото меню File или с клавишната комбинация CTRL+SHIFT+ALT+S за персонални компютри (или COMMAND+SHIFT+I за MAC).

CTRL+SHIFT+ALT+S

Така се натиска CTRL+SHIFT+ALT+S

Когато ви се отвори прозорецът, долу вляво ще видите размера на бъдещия файл за web и ако той ви харесва, спокойно можете да натиснете Save…

Ако обаче все още ви се вижда прекалено голям, имате следните възможности:

  1. От падащото меню горе вдясно да изберете Optimize to File Size…, където да въведете желаното количество килобайти. Това може да бъде достатъчно, освен ако снимката не се развали, тоест ако не стане в неприемливо лошо качество;
  2. Надписът Quality може да се ползва като плъзгач и с мишката да го движите наляво и надясно, докато намерите удачно съчетание между качество и обем на файла.
  3. Под надписа Preset има възможност да изберете разширението на файла – дали да е JPEG, PNG или някакъв друг. Често пъти и това се оказва решаващо за успеха на вашето оразмеряване.
  4. Под него има също така възможност да се коригира качеството с определена стъпка. Там можете да намалявате качеството на различни нива, примерно High, Very High, Low, Medium и Maximum.
  5. И накрая най-долу имаме отново Image Size, където още веднъж да коригирате размера, в който искате картинката да ви се запише.

Когато постигнете оптималното равновесие между размер, качество и обем на файла, натиснете Save… и снимката ви е готова.

P.S. Колеги препоръчаха и други инструменти, които ползват за преоразмеряване на снимки, докато тази публикация се обсъждаше в социалните мрежи. Става дума за Faststone Photo Resizer и Fotor.

Ще приемем с благодарност, ако и вие решите да споделите с нас своите инструменти, онова, което наистина ви върши работа за оразмеряване и особено за намаляване обема на снимков файл. Пишете ни по-долу в коментарите!

Вижте и ТОВА: Кои са най-добрите размери за „Фейсбук снимки“ към вашите публикации.

А също и: Коя е най-добрата програма за лого дизайн?

И накрая едно видео за преоразмеряване на снимки с photoshop:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Преоразмеряване на снимка и намаляване на размера във Photoshop за web

  1. Здравейте постът е много интересн и полезен, за което ви поздравявам. Та създадохме нова фейсбук група за любителите на жиеотни „Animal Lovers Bulgaria“,
    в нея може да побликувате всичко което ви харесава и вълнува свъразно с животните,
    да дискутирате различни теами за животни, както да намерите съмишленици със сходни интереси !

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.