Туитър в България: Актуални данни за използването му през 2023 г.

Туитър е една от най-популярните социални мрежи в света. В България също има значителен брой активни потребители на платформата. Ето кратък преглед на актуалните данни за използването на Twitter у нас:

Показател Стойност
Потребители общо през 2023г. 526,7 хил.
% от населението 7,8%
% от „допустимата“ аудитория над 13г. 8,9%
Растеж 2022-2023г. +96,5%
Растеж октомври 2022 – януари 2023г. +3,7%

Потребители на Туитър в България през 2023г.

Според данни, публикувани в рекламните ресурси на Туитър, през 2023г. платформата има 526,7 хил. потребители в България.

Това означава, че рекламният обхват на Туитър в България е бил еквивалентен на 7,8% от цялото население по това време.

Важно е да се отбележи обаче, че тези цифри за рекламен обхват не са еквивалентни на реалния брой активни потребители месечно. Съвсем друг въпрос е колко от тези хора влизат в мрежата, колко от тях са просто профили на сайтове, които или се зареждат автоматично, или изобщо не се обновяват, и т.н.

Също така, Туитър позволява регистрация само на потребители над 13г., така че тези данни означават, че 8,9% от „допустимата“ аудитория в България използва Туитър през 2023г.

Растеж на потребителите на Туитър в България

Според същите данни, потенциалният рекламен обхват на Туитър в България се е увеличил с 259 хил. потребители (+96,5%) между началото на 2022г. и началото на 2023г.

Между октомври 2022г. и януари 2023г. пък броят потребители, до които рекламодателите могат да достигнат, се е увеличил с 19 хил. (+3,7%).

Трябва да се отбележи обаче, че тези данни подлежат на значителни флуктуации дори за кратки периоди.

Така в обобщение, въпреки относително ниския си пазарен дял, Туитър бележи значителен ръст на потребителите в България, което го прави важна част от дигиталния маркетинг микс за достигане до аудиторията у нас.

Разлика между Туитър и Фейсбук

Туитър и Фейсбук са двете най-големи социални мрежи в света. Въпреки приликите, те имат редица различия по отношение на историята, функциите и начина на използване.

 • Фейсбук е създаден през 2004г. от Марк Зукърбърг заедно с негови състуденти от Харвард. Първоначално е бил достъпен само за студенти от Харвард, но постепенно се разширява до други университети и широката публика. Днес Фейсбук има над 2 млрд. потребители.
 • Туитър пък е основан през 2006г. от Джак Дорси и е стартиран през юли същата година. Преживява бърз растеж между 2009-2011г., като достига до над 200 млн. туита на ден през 2011г. В момента Туитър има над 300 млн. активни потребители месечно.
Характеристики и употреба
 • Основните функции на Фейсбук са профилите, групите, статусите, снимките, чатът и игрите. Използва се предимно за поддържане на връзки с познати и споделяне на лично съдържание.
 • Туитър фокусира върху кратки съобщения до 140-280 символа. Служи за споделяне на актуална информация и дискусии по различни теми с широк кръг от хора.
Поверителност и реклами
 • Фейсбук предлага различни настройки за поверителност на профилите и публикациите. Продава потребителски данни на рекламодатели.
 • Туитър също продава данни за целите на таргетирана реклама. Предлага публични и частни профили.

И двете мрежи могат да бъдат интегрирани с редица други платформи и услуги. Фейсбук е оценен на над $100 млрд., докато Туитър е оценен на около $10 млрд.

И двете мрежи са критикувани за нарушаване на поверителността и злоупотреба с данни. Фейсбук е обвиняван и за цензура на съдържание.

Въпреки приликите, Туитър и Фейсбук остават различни платформи по отношение на целта и начина на използване. Потребителите често ги комбинират за оптимално присъствие в социалните мрежи.

Как да ползваме Туитър (Twitter), за да докарваме трафик от Гугъл

Знаете ли, че използвайки разумно Туитър (Twitter), вие можете да повишите авторитета на сайта си в Гугъл и дори да си докарате повече трафик от търсачката? Ето как се прави това!

Голяма част от нещата по-долу важат при работата с повечето социални мрежи и медии, като например тези за уникалното съдържание и хаштаговете. Така че дори и да не се интересувате точно от Туитър трафик, те биха могли да ви бъдат полезни във вашата всекидневна дейност във Фейсбук и Гугъл Плюс.

За какъв трафик става дума и заслужава ли си усилията той?

Със сигурност трафикът от Туитър няма да бъде никак голям, но с него можете да постигнете няколко неща:

 • да се позиционирате със своите туитове в търсачката по думи с по-малко търсения в ниши с малка конкуренция;
 • да си докарате читатели, интересуващи се от това, което пишете, достигнали до текста ви през Гугъл, а не оспамени до побъркване в нюзфийда на Фейсбук;
 • макар и малко на брой, това са сравнително постоянно количество читатели, които относително лесно може да се превърнат във ваши фенове и клиенти.

И така – нека да започнем с компонентите или съставните части на един туит (пост в туитър), които можем да използваме за популяризиране на своя или чужда публикация в Гугъл и да докарваме трафик от търсачката.

1. Текст на туита
twitter туитър traffic трафик

Включете призив за действие и по възможност уточнете, че това трябва да се направи точно сега!

Текстът на всеки един туит е ограничен до 140 символа, включително интервалите и препинателните знаци. В това число влизат също така линковете и хаштаговете, за които ще споменем по-надолу.

Този туит (същото важи за постовете в Гугъл Плюс и Фейсбук) трябва да бъде уникално съдържание, тоест да не се намира другаде в интернет с определена степен на точност на това понятие.

По-прецизната степен на уникалност изисква да няма пет съседни думи, повтарящи се едно към едно с други пет съседни думи на друго място в интернет, които вече са индексирани в Гугъл.

Защо се налага това сурово условие?

Защото все по-често туитове и постове от социалките излизат в резултатите на Гугъл. И далеч не е изключено и вашият туит да се появи там, ако текстът му съвпадне с ключови думи, които ваши потенциални читатели са написали в търсачката.

Но ако някой друг автор го е написал преди вас на друго място със същите думи, много вероятно е в резултатите на търсачката да се появи той, а не вие.

Нещо повече (и по-зле). Ако често публикувате неуникални текстове, дублирате съдържание или откровено крадете, тогава Гугъл ще нарочи профила ви за спамърски и като цяло ще започне да го показва по-рядко и по-надолу в резултатите. Тогава вече няма да има никакво значение какво публикувате, защото дори и да пуснете някакво уникално съдържание, то няма да излиза добре в търсачката.

Ако искате трафик от Гугъл, е добре всеки един пост, независимо дали е за Туитър, Фейсбук, Гугъл Плюс или друга социална мрежа, да бъде специално написан за нея, а не да пускате едно и също навсякъде.

Обратното се нарича спам, който има свойството да държи далеч от себе си както търсачката, така и читателите. Ако правите постовете си уникални, това ще се забележи от читателите и те ще ви се отблагодарят.

Ако читателите ви намаляват, попитайте се не им ли пробутвате копи пейст понякога? Или не им ли пльосвате директно линк към статията без никакви обяснения защо (освен традиционните спамърски причини) е там този линк? Ако отговорът на един от двата въпроса е утвърдителен, не бива да се чудите защо трафикът ви постоянно намалява!

Неуважението към читателите и търсачката винаги води до същото от тяхна страна.

2. Картинка.
twitter размери за картинка

А ето едни още по-добри размери на картинка, предназначена за Туитър! Това в средата се вижда във фийда, а останалото (замъгленото) – при кликване върху снимката.

По правило туитовете с картинка са по-посещаеми и обект на повече взаимодействия с читателите, отколкото тези без картинка. Затова поставете снимката си в Туитър в самото начало заедно с линка към материала, за да видите колко от позволените знаци ще ви “изядат” и колко ще ви оставят за вашия текст.

Според Yoast най-добрият размер за въпросните картинки в Туитър е 1024 x 512px, според други – друго, но при всички случаи е добре изображението да бъде хоризонтално и да има съотношение на страните две към едно.

3. Адрес на линка.

Не забравяйте още в самото начало на писането да поставите линка към публикацията си. Така ще знаете точно колко знака ви остават за писане и за хаштагове.

Можете да го копи-пейстнете целия, Туитър ще има грижата да ви го съкрати, така че да не отнема прекалено много място. Това е един вариант, който се предпочита от мнозина, защото макар и съкратен, този линк остава възможно най-директен.

Има и друг предпочитан от мнозина вариант, който обаче не е толкова директен. Той е в използването на така наречените shortener-и от рода на bit.ly, goo.gl, ow.ly и други. Тяхното предимство е в това, че ако се използват правилно, те могат да ви дадат и някаква статистика за кликовете и интеракциите, осъществени през един такъв съкратен линк.

Още предимства на сравнително „директния“ линк пред шортенера:

 1. ако е направен правилно, той съдържа в себе си ключовите думи, за които се борите (особено силно това важи за Фейсбук и Гугъл Плюс);
 2. запълва туита ви с донякъде уникално съдържание;
 3. представлява някакъв относително смислен набор от думи;
 4. тъй като заема повече място, може по-лесно да се кликне върху него, пък дори и по невнимание.

И все пак от различни източници ще прочетете различни неща. В крайна сметка решавайте сами дали да използвате едното или другото. А най-добре е да сте гъвкави и да преценявате на момента. Понякога ще ви трябва повече място и съкратеният линк ще е по-добре, друг път можете да пуснете „директен“ линк.

4. Хаштагове.

Хаштаговете са една от най-фините компоненти при публикуването в Туитър, Фейсбук и Гугъл Плюс. Защото всеки хаштаг представлява автоматично генерирана страница с URL адрес, съдържащ вашата ключова дума. Ако сложите основната си ключова дума в хаштаг, вероятността да се покажете в Гугъл по нея е минимална, поради по-голямата конкуренция, но може би по-лесно ще ви открият в самата търсачка на Туитър, която е великолепна!

Ако направите хаштаговете умело, можете да си докарате с тях и трафик от Гугъл. Това впрочем важи със същата сила и за хаштаговете в Гугъл Плюс и във Фейсбук. И там те са подобни отделни страници, съдържащи в URL-адреса си ключовите ви думи. И затова дейността по тяхното създаване трябва да бъде фина и интелигентна, защото с нея вие създавате цели страници!

В хаштага подберете и поставете ключови думи, по които съществува средно голямо търсене. Примерно ако основната ключова дума за материала ви е “азис” (14 800 търсения на месец към днешна дата, 8 октомври 2015 г.), освен хаштага #азис можете да поставите още един или два с второстепенните (long tail, ниско или средночестотни) ключови думи.

Например #АзисИМалина (720 търсения на месец по “азис и малина”), #АзисПесни (320 търсения на месец по “азис песни”), #АзисНапипайГо (320 търсения по “азис напипай го”) и така нататък. Разбира се, тези хаштагове или етикети трябва да бъдат уместни, релевантни и адекватни. Те може да се използват само ако са споменати в текста, по възможност и в туита или поста в Г+ или ФБ.

Не прекалявайте с хаштаговете. 2-3 хаштага за един туит са вече много! Във Фейсбук и Гугъл плюс можете да си ги позволите, но на фона на поне 5-6 реда уникален текст. Ако текстът на поста ви във ФБ и Г+ е още по-дълъг и все така уникален, толкова по-добре!

#КолатаНаАзис е неуместен таг, ако в текста или в туита ви не става въпрос за колата на Азис, а говорите за това как той е отслабнал. Не се опитвайте да лъжете читателите и Гугъл, защото в крайна сметка ще си изпатите вие, това е сигурно.

Неуместен също така е таг от рода на #АзисCatchMeВидео, защото по него няма достатъчно търсения всеки месец и е почти изключено някой да потърси по тази ключова дума. А и да потърси, то ще е толкова рядко, че не си заслужава да се хабите.

Ако подбраните от вас второстепенни ключови думи за хаштагове имат достатъчно месечни търсения и слаба конкуренция, вероятността да се появите в Гугъл със страницата на хаштага е голяма.

5. Потърсете в Гугъл и в търсачката на Туитър.

Същото важи и за вече съществуващи хаштагове, които са се появили в резултатите. Ако прегледате какво дава Гугъл в отговор на вашата ключова дума и засечете някой хаштаг, смело туитнете по темата и добавете същия хаштаг.

Така вие ще се появите най-отгоре на страницата на хаштага и линкът ви ще получи (макар и минимална) тежест от Гугъл, а също така и някой потребител може да кликне на този линк и да прочете материала ви. Може и да стане ваш “фолоуър”.

Потърсете и в самата търсачка на Туитър, която, както казахме, е чудесна! Някой може вече да е писал за колата на Азис или за песента му “Напипай го!”. Отговорете му нещо остроумно с линк към вашия материал. Той ще получи нотификация за това ваше действие. Нека поразгледа, нека се пошматка из сайта и да ви отговори или да ви “фолоуне”!

Само не правете глупости и не спамете, защото спам критериите в Туитър са жестоки и може да пострадате, ако постъпвате нагло или необмислено. Гугъл също няма да ви пожали и при най-малкото подозрение за спам. По-добре е да поработите пет минути повече, но да дадете качествен и изпипан резултат, отколкото месеци или години да се опитвате да се възстановите след поредния ъпдейт на алгоритмите на търсачката.

Сложете Twitter Widget в сайдбара на сайта си!

twitter widget

Така изглежда една туитър джаджа в сайдбара.

Взимат се от ТУК. Този уиджет показва на читателите ви какво последно сте публикували в Туитър. Така вие можете елегантно да рекламирате статиите, върху които искате да сложите акцент, тези статии, които наскоро сте редактирали и бихте желали да им дадете нов живот или просто да ги изведете на първата си страница, да припомните на аудиторията си за тяхното съществуване.

Това е добър повод да туитнете, а защо не и да направите специално атрактивна картинка, която да привлича вниманието!? По този начин вие привличате не само вниманието на читателите, но и на Гугъл! И статията ви със сигурност ще „помръдне“ нагоре в резултатите на търсачката!

Дали снимката в Туитър да бъде уникална или е най-добре да гепите първата срещната, която ви излезе в Гугъл? Отговорът е – разбира се, можете да вземете и първата срещната снимка, но първо, това би било спам, второ – би било кражба в най-честия случай и трето, ако снимката ви е уникална и специално направена, Гугъл ще ви обича! 🙂

Enjoyed this post? Share it!

 

7 коментара по “Туитър в България: Актуални данни за използването му през 2023 г.

 1. Твитъра въобще не е за подценяване, а за уникализиране на снимката един хитър трик е да напишеш твои exif данни в нея, като сложиш и съответните линкове и с един viewer (regex.info/exif.cgi) да ги видиш. А с фотошопа всяка малка корекция на дадена снимка ще я направи униклална за гугл.

  • За мен тия exif данни са все още тъмна Индия, но с фотошопа нещата стават наистина много лесно и бързо!

 2. Жоро постарал си се с инфото, браво за което, малко снимките можеше да изпипаш по-добре де 🙂

  Но този материал трябва да има още 1 част, ако искаш да направиш разликата, който така да се каже да отсее плявата от зърното конкретно в посока хештагове, защото там е фина играта, а добре си тръгнал…още малко допълни и ще стане още по-добър 🙂

  • Материалът първоначално е писан за колегите, които качват по сайтовете, тоест за сравнително начинаещи, които не искат да се задълбават много. Ако пусна повече информация, ще ги уплаша, а не ми се иска да загубя нито един от приятелите си. 🙂 Това е така да се каже само за зарибявка. А който се поинтересува, винаги може да пита, да експериментира и сам да научи повече.

   По принцип по темата за етикети и хаштагове съм срещал голяма съпротива. Там по-важно е да успееш да преобърнеш посоката на мислене на човек, иначе трудно ще разбере. Етикетите се възприемат като излишно зло, което хората сами си причиняват, а не като средство за тематична навигация или (още по-малко) – за привличане на трафик от Гугъл.

 3. Чудесен туториал, обобщаваш, ненатрапчив и полезен за всички, които се интересуват 🙂

  Дори няма особена нужда от допълнение, защото информацията на готово ще дойде прекалено лесно. Нека всеки сам се потруди малко, за да открие някоя и друга тайна 😉

  • Повече казваме на тези, които се заинтересуват и питат. Проблематиката е такава, че винаги рискуваш да кажеш повече, отколкото би било интересно на аудиторията. Така че тук тайни няма – питайте!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.