Не се сърдете на хората с различно от вашето мнение. Хераклит и Panta Rhei

Скоро те ще дойдат на вашата позиция или вие на тяхната. Човек не може да влезе два пъти в една и съща река.

Винаги е добре да не се ядосваме излишно на опонентите си. Така ще им дадем възможност някой ден да променят мнението си и да дойдат на един акъл с нас. Също и не бива да изключваме вероятността след известно време самите ние да променим своето мнение. Всъщност промяната на собственото ни мнение, позиция или гледна точка е нещо препоръчително за всеки човек, който би желал да достигне до истината. То е и неизбежно. Човекът, както е смятал Хераклит, никога не е един и същи в два различни момента. Заемането на позата „Аз говоря от името на фактите“ е принципно погрешна, защото ние много рядко можем да разгледаме даден проблем от абсолютно всички страни. Но това не значи, че не трябва да се опитваме.

Случва се да имаме категорично мнение по различни въпроси, без да си даваме сметка по какъв начин то ни е било внушено или натрапено от марксисткото училище, от авторитети или други – не чак такива авторитети. Преодоляването на личното мнение е една от стъпките към обективното възприятие на фактите. Един от начините да го постигнем е да се вживеем в образа на човек, който изповядва точно противоположното мнение на нашето. Например ако сме склонни да застъпим позицията на математиста, да се опитаме да преживеем какво мисли по темата един монадист. След това можем да разгледаме и другите два светогледа, които образуват „кръст“ заедно с математизма и монадизма. Това са психизмът и феноменализмът. И така нататък, докато минем всичките 12 основни светогледа. Остават още: рационализъм, идеализъм, пневматизъм, спиритуализъм, динамизъм, реализъм, сенсуализъм и материализъм. Но това е трудно за хората, които не познават в детайли светогледите.

Те биха могли да опитат с нещо по-лесно. Например месеците, или пък зодиите. Ако застъпват позицията, която най-много подхожда на юни, да се опитат да влязат в съзнанието на ноември. Ако имат нагласа да споделят вижданията на Рибите, нека приемат ролята на Девата. Или просто да изчакат половин година, докато стигнат до месеца, който съответства на сегашния, но стои точно отсреща в годишния кръг. Има логика това да се прави. Защото ние променяме възгледите си в течение на годината. Например през лятото сме най-големи материалисти, а през зимата, по Коледа сме първи спиритуалисти. Това са само най-очевидните примери. Ако човек се вгледа в нюансите на своите възгледи и как те се променят в продължение на годината, ще види колко прав е бил Хераклит, че никога не можем да срещнем абсолютно същия човек.

Да споменавам ли, че възгледите са различни в различните периоди от живота? Дядото и малкото дете определено имат различни виждания по някои въпроси, нищо че се водят един и същи човек! Но това може и да се приложи дори към рамките на едно-единствено денонощие. В него, макар и не така забележимо, възгледите ни се променят.

Третият вариант, който е най-труден, но води до бърз и сигурен ефект, е да се съберат общо 12 души с различни мнения по темата. Ако не са точно дванадесет, да се съберат колкото могат. И 5-6 ще свършат работа. Ако не са на различни позиции, да се престорят че са. Да седнат в кръг и всеки да изложи позицията си. След това да си разменят местата. Буквално. Всеки с отсрещния. А заедно с местата да си разменят и позициите, вижданията. Ако успеят да го постигнат, нека да се разменят и с тези, с които образуват кръст. Да продължат да се разменят, докато не минат всички гледни точки. Постепенно ще видят как собствените им възгледи, вярвания и мнения вече не им изглеждат толкова свещени и непоклатими. Те ще се издигнат с една идея по-близо до обективната истина. До космическото мислене с неговите многобройни светогледи. От тази гледна точка най-ясно се вижда как никога не можем да се изкъпем в една и съща река.

Това вместо поздрав за настъпващото Рождество!

„Защото както Хераклит казва: Човек не може да плува два пъти в същата вода и не може да обхване два пъти едно смъртно същество в едно и също състояние; това същество се разрушава и отново се съединява чрез трепета и бързината на движението, то се ражда и умира, приближава се и отново се отдалечава.“1)Из „Християнството като мистичен факт“ на Рудолф Щайнер, главата „Мистерии и мистерийна мъдрост“. В книгата – стр. 31-33.

Още по темата ТУК:

12-те зодии, техните светогледи и частите на човешкото тяло. Как да ги открием в себе си?

Бележки под линия:

Бележки под линия:
1 Из „Християнството като мистичен факт“ на Рудолф Щайнер, главата „Мистерии и мистерийна мъдрост“. В книгата – стр. 31-33.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.